WhatsApp

Barkod Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

Barkod Nedir? Ne İşe Yarar? Nasıl Çalışır?

  • 1998 Okuma
  • 02 Ocak 2021, 04:31

Gelişmiş ülkelerde kullanımının başlanmasıyla birlikte giderek yaygınlaşan barkod sistemi, çizgi ve rakamlardan oluşurken çok daha pratik bir alışverişi de mümkün hale getirmektedir. Satışı söz konusu olan ürünlerin tamamında barkod uygulaması zorunlu olurken ürün hakkında gerekli bilgiler de barkod sistemi üzerinden görülmektedir. Böylelikle ürünlerin tek tek okutulması gerek kalmazken aynı zamanda siyah-beyaz yapılı çizgili ve bilinmez bir yapının işlevselliği de ortaya çıkmaktadır.

Ürünlerin kimliği olarak da tanımı yapılabilen barkod, sistem tarafından daha hızlı ve kolay bir şekilde ürünün tanınmasını imkanlı hale getirmektedir. Üretim ve tüketim aşamalarının çok daha güvenilir olduğunu gösterirken işlemlerin süratli olması da sistem kullanımıyla sağlanmaktadır. Bununla birlikte barkod okutulmasıyla ürün adı, ürün türü ve fiyatı gibi çeşitli bilgilere sahip olunabilir. Barkod bilgileri en önemli referans niteliği taşırken aynı zamanda tüm ürünlerde kullanımı da söz konusudur.

 

Barkod Ne İşe Yarar?

Barkod okuyuculu sistemler tarafından hızlı bir şekilde ürünlerin geçirilmesiyle zamandan tasarruf edilirken marketlerde ya da mağazalarda yapılacak alışverişleri de çile olmaktan çıkarmaktadır. Fiyatların tamamı barkod üzerinden işlenirken tek bir okuma yapılması yeterli olmaktadır. Her çizgi bölümünde bir kodun bulunduğu sembol sistemi olarak da belirtilen barkodda çeşitli kalınlıklar görülebilir.

Bilgilerin bilgisayar tarafından okunması bu ince-kalın çizgilerle mümkün olurken ticari işletmelerde kullanılmaktadır. Yalnızca ürünlerde değil, aynı zamanda işlevlerin tamamında barkod kullanımı vardır. Üretim, sevkiyat ya da depolama süreçlerinde etkili olurken birimlere ait elektrik, su, doğalgaz kullanımları da barkod sistemiyle çok daha kolay hale gelmektedir. Ödeme araçları da barkod sistemine tanımı imkânı sunarken elektronik ortamda yapılan işlemlerin artması da barkod kullanımına etki etmektedir.

Barkod Oluşum Süreci

Birçok faydayı aynı anda getiren barkod sistemlerindeki oluşum süreçleri de özelliklerine dahildir. Öncelikli olarak kalın çizgilerin aralarındaki mesafeler dahil birçok durumu ifade etmektedir. Rakamlarla kod oluşturulurken ilk 3 basamak ülke kodunu göstermektedir. Hangi ülke ürünü olduğu bu kodla anlaşılmaktadır.

Türkiye’nin barkod numarası 869 olmakla birlikte ürünlerde bu barkod bilgisi bulunduğu da görülebilir. Aynı zamanda barkod referans numarası olarak bu ilk 3 rakam tanımlanmaktadır. Sonrasındaki 4 rakam ise ürünün üreticisine ait olan şirket kodudur. Ardından gelen 5 rakam ürüne ait olurken son rakamlar ise kontrol kodu olarak adlandırılmaktadır. Ayrıca internette birçok çevrimiçi (online) sitelerden kendinize ait bir barkodu ücretsiz bir şekilde oluşturabilirsiniz. Örneğin alt taraftaki resmi biz öyle oluşturduk.

 

Barkod Nasıl Çalışır?

Kodlama işlemlerinin yapılmasının sonrasında ürünün okuyucuya tutulması yeterlidir. Kırmızı sinyal gönderimiyle okuma sağlanırken barkod bilgileri bilgisayara alınmaktadır. Alışveriş merkezlerindeki kasalarda bu okutma işlemi yapılırken ürünle ilgili çeşitli verilerin elde edilmesi de mümkün olmaktadır. Fiyatlandırmalarda çok daha hızlı bir süreç ortaya konulurken çok daha fazla ürünün satılabilmesini de barkod kullanımı sağlamaktadır. Ayrıca ürünlerin tamamının kayıtlı olması da bu şekilde elde edilmektedir. Herhangi bir şekilde kayıp durumu oluşmazken hakkında bilgi bulunmayan ürünlerin satışları söz konusu olmamaktadır.

TÜM HABERLER
Bize
Soru Sorun
Bizimle iletişime geçmek ve soru sormak için iletişim butonuna tıklayınız.
İLETİŞİM
Bilgi Talep Formu